Σχετικά με εμάς
Από την άποψη της ιστορικότητας, της ίδρυσης των «Ψυχαναλυτικών Σεμιναρίων» προηγήθηκε μία στενή συνεργασία και ένας ενδελεχής διάλογος ανάμεσα σε μία ομάδα επτά ψυχαναλυτών, (Γ. Αρχαύλης, Γ. Γκιάστας, Γ. Δημητριάδης, Γ. Δημόπουλος, Γ. Λεκάκης, Γ. Μπούρας και Μ. Μπούρα), οι οποίοι και εργάστηκαν για ένα ολόκληρο έτος πάνω στα ερωτήματα τόσο της δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη ψυχανάλυση, όσο και των δυσκολιών που η δημιουργία αυτή συνεπιφέρει. Ήταν αυτοί που πήραν τη πρωτοβουλία και κάλεσαν έναν ευρύτερο κύκλο ατόμων να συμπορευτούν με βάση τις ίδιες αξίες και προβληματισμούς και να ιδρύσουν από κοινού τα «Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια». Άλλωστε, με πολλούς από αυτούς που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση είχαν ήδη συνεργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Η εμπειρία από τη συμμετοχή σε άλλα θεσμικά πλαίσια εντός ή εκτός Ελλάδος (Σεμινάριο Μελέτης Φροϋδικών και Λακανικών κειμένων, École Sigmund Freud, Association Lacanienne Internationale) συνέβαλε ουσιαστικά στο καθορισμό και τα χαρακτηριστικά του νέου θεσμικού πλαισίου. Η δομή και λειτουργία του ασυνειδήτου παραμένει η βασική συνιστώσα της θεωρητικής μελέτης που αφορά τον θεσμό αυτό και προσανατολίζει την κλινική πρακτική των ψυχαναλυτών μελών του. Το νέο αυτό πλαίσιο συλλογικής εργασίας έχει ως κύριες αναφορές το Φροϋδικό και Λακανικό κείμενο (corpus), ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανοικτό και σε άλλες συνεισφορές με κριτήριο πάντα τον Ψυχαναλυτικό Λόγο.
Ιδιαίτερη δε είναι και η συμβολή και η επίδραση της «École Freudienne de Paris», της Σχολής που ίδρυσε ο Jacques Lacan το 1964 και που την διηύθυνε ο ίδιος ως το 1980, πάνω στους προσανατολισμούς του θεσμικού πλαισίου των «Ψυχαναλύτικών Σεμιναρίων». Ο τρόπος εργασίας που εισήγαγε (cartel psychanalytique) και η για πρώτη φορά μελέτη της «καθαρής» ψυχανάλυσης δηλαδή της εκ των υστέρων θεωρούμενης διδακτικής ανάλυσης, υπήρξαν και είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της E.F.P. και όλων των θεσμικών πλαισίων που ιδρύθηκαν μετά από τη διάλυσή της (1980) από τον ίδιο τον Lacan και το θάνατό του το 1981.
Στην ιδρυτική πράξη της E.F.P., την οποία παραθέτουμε, μπορεί να δει ο αναγνώστης τις λεπτομέρειες της μεγαλοφυούς και ακραιφνώς ψυχαναλυτικής σύλληψης από τον Jacques Lacan ενός θεσμικού πλαισίου για την ψυχανάλυση. Ο Jacques Lacan έφερε κάτι το καινούργιο χάρις στην επιστροφή στο Φροϋδικό κείμενο, στην εκ νέου ανάγνωσή του και στην επεξεργασία εννοιών που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο και καινοτόμο χαρακτήρα της. Μια τομή που διατηρεί «ανοικτή» τη λειτουργία του ασυνειδήτου και την κλινική πράξη της ψυχανάλυσης.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις καταβολές αυτές τα «Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια» φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας γόνιμης συνάντησης μεταξύ ψυχαναλυτών, αλλά και ατόμων από διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους γύρω από την επεξεργασία κειμένων, εννοιών και κλινικών περιπτώσεων. Απευθύνονται σε όλους όσους έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ψυχαναλυτικά πράγματα, που δέχονται δηλαδή να επερωτηθούνε με γνώμονα το ψυχαναλυτικό ήθος.