Νέα > ΗΜΕΡΙΔΑ 02.06.2018

ΗΜΕΡΙΔΑ 02.06.2018

Τα ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ διοργανώνουν ημερίδα με τον ROLF NEMITZ και θέμα :

Η ερμηνεία του πίνακα Las Meninas του Diego Velázquez

από τον Jacques Lacan (2ο μέρος) :

«Η σχισμή, το βλέμμα και ο τυφλός Άλλος»

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, 10:30 - 14:30

ΕΠΙΨΥ (Κέντρο Ψυχικής Υγείας), Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου

 

Περισσότερες πληροφορίες: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσβαση στην ΕΠΙΨΥ : EPIPSY

 

Η ερμηνεία του πίνακα Las Meninas του Diego Velazquez

από τον Jacques Lacan και η δομή της θεμελιακής φαντασίωσης

 

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, 10:30 - 14:30

Impact Hub Athens - Καραϊσκάκη 28 - 10554 Αθήνα

 

Το σεμινάριο 13 του Lacan, “Το αντικείμενο της Ψυχανάλυσης”, είναι του 1965-1966. Στην Ημερίδα θα επεξεργαστούμε εκείνο το μέρος του σεμιναρίου που αναφέρεται στον πίνακα  Las Meninas  του Diego Velázquez.

 

O J. Lacan ερμηνεύει το έργο του  D. Velázquez, βασιζόμενος στην ανάλυση του πίνακα που είχε κάνει ο Michel Foucault στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του "Οι λέξεις και τα πράγματα”, την οποία ο J. Lacan επαινεί αλλά και ανατρέπει.

Οι 4 συνεδρίες του σεμιναρίου που αναφέρονται στο θέμα είναι: 4, 11, 18, 25 Μαίου, όπου στην συνεδρία της 18ης Μαίου κάθεται και ο Michel Foucault  στην αίθουσα των ακροατών του J. Lacan. Η καινούρια θεωρητική βάση του J. Lacan σ΄αυτό το σεμινάριο είναι η προβολική γεωμετρία.

 

Ο πίνακας του  D. Velázquez  χρησιμεύει στον  J. Lacan ως προς την θεωρία για την θεμελιακή φαντασίωση της σκοπικής ορμής (Schautrieb) και εξ αυτού της σκοπικής θεμελιακής φαντασίωσης.

Οι παραδόσεις συνδέονται με τον διχασμό ματιού/βλέμματος, θέμα που ο J. Lacan είχε διαπραγματευτεί 2 χρόνια νωρίτερα στις “Τέσσερεις θεμελιακές έννοιες της ψυχανάλυσης”, στο σεμινάριο 11.

 

Από τις 4 συνεδρίες (4, 11, 18 και 25 Μαίου) οι  3 τελευταίες διαπραγματεύονται διεξοδικά τον πίνακα “Las Meninas” του D. Velázquez.

 

 

 

 

Ο Rolf Nemitz, βασικός μελετητής του J. Lacan στον γερμανόφωνο χώρο είναι ο προσκεκλημένος ομιλητής των Ψυχαναλυτικών Σεμιναρίων από το Βερολίνο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την λακανική ερμηνεία του πίνακα και θα την συνδέσει με την δομή της λακανικής θεμελιακής φαντασίωσης (και το αντικείμενο α).

 

Προβλέπεται κόστος συμμετοχής : 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι 5 ευρώ)

e-max.it: your social media marketing partner